Kołacz z makiem
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta i torty Michaeli

misia14 offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 288
zdjęcia: 1 z 1
Kołacz z makiem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Tradycyjny pyszny kołacz z makiem i posypką


trudność: trudne
czas:

Kołacz z makiem - SKŁADNIKI:

  • MASA MAKOWA
  • 750g maku mielonego na sucho
  • 3 budyń waniliowy
  • 100g kaszy manny
  • 480g cukru
  • 600 ml mleka
  • 220g masła rozpuszczonego
  • 6 jajek
  • Bakalie: rodzynki, orzechy, migdały
  • POSYPKA
  • 400 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 220g cukru kryształu
  • 1 paczka cukru waniliowego

Kołacz z makiem - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać, wsypać cukier, wymieszać i zrobić dołek. Margarynę stopić wlać zimne mleko (powinno być letnie mleko z margaryną) i dopiero dodać jajko, drożdże-dobrze wszystko wymieszać. Wlać to do mąki, wymieszać i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto przegnieść i ponownie zostawić do wyrośnięcia.



Mak zmielić na sucho w młynku do kawy (u mnie mak mielą w małych piekarniach)

Mleko z masłem i cukrem podgrzewać i stopniowo dodawać mak, budyń, grysik, jajka. Cały czas mieszamy i podgrzewamy masę aż będzie jednolita, gładka i błyszcząca. Po ugotowaniu dodajemy bakalie wg uznania. Masę makową dajemy na ciasto po wystudzeniu.

 

Wszystkie składniki na posypkę zagnieść, może się trochę kruszyć ( powinna być zwarta bryła z której będziemy rwać kawałki posypki). Radzę dodać cukier średnio gruby.



Na blachę posmarowaną tłuszczem kładziemy 2/3 ciasta rozwałkowanego (ponakłuwać widelcem ciasto). Wyłożyć zimną masę makową. Rozwałkować pozostałe ciasto na wielkość blachy i nałożyć na masę makową. W niewielkiej ilości letniego mleka rozpuścic trochę cukru i tym płynem posmarować ciasto. Na to ponakładać posypkę rwąc niewielkie kawałki ciasta na posypkę i kładąc je na cieście.

Ciasto włożyc do pieca nagrzanego do 50 stopni na 10-15 minut po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180-190 stopni i piec ok 1 godziny (na złoty kolor posypka)

Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kołacz z makiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drożdżowe
Dyniowe buchty z marmoladą Ślimaczki dyniowe z maślano-cynamonowym wnętrzem Drożdżowy przeplataniec z bakaliami
Drożdżówki z serem Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Chałka z foremki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami Brioszka dyniowa Hamburgerowe bułki z sezamem
Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane