misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Kołacz z makiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjny pyszny kołacz z makiem i posypką

Kołacz z makiem

Składniki:

Kołacz z makiem

  • MASA MAKOWA
  • 750g maku mielonego na sucho
  • 3 budyń waniliowy
  • 100g kaszy manny
  • 480g cukru
  • 600 ml mleka
  • 220g masła rozpuszczonego
  • 6 jajek
  • Bakalie: rodzynki, orzechy, migdały

  • POSYPKA
  • 400 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 220g cukru kryształu
  • 1 paczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Kołacz z makiem

Mąkę przesiać, wsypać cukier, wymieszać i zrobić dołek. Margarynę stopić wlać zimne mleko (powinno być letnie mleko z margaryną) i dopiero dodać jajko, drożdże-dobrze wszystko wymieszać. Wlać to do mąki, wymieszać i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto przegnieść i ponownie zostawić do wyrośnięcia.



Mak zmielić na sucho w młynku do kawy (u mnie mak mielą w małych piekarniach)

Mleko z masłem i cukrem podgrzewać i stopniowo dodawać mak, budyń, grysik, jajka. Cały czas mieszamy i podgrzewamy masę aż będzie jednolita, gładka i błyszcząca. Po ugotowaniu dodajemy bakalie wg uznania. Masę makową dajemy na ciasto po wystudzeniu.

 

Wszystkie składniki na posypkę zagnieść, może się trochę kruszyć ( powinna być zwarta bryła z której będziemy rwać kawałki posypki). Radzę dodać cukier średnio gruby.



Na blachę posmarowaną tłuszczem kładziemy 2/3 ciasta rozwałkowanego (ponakłuwać widelcem ciasto). Wyłożyć zimną masę makową. Rozwałkować pozostałe ciasto na wielkość blachy i nałożyć na masę makową. W niewielkiej ilości letniego mleka rozpuścic trochę cukru i tym płynem posmarować ciasto. Na to ponakładać posypkę rwąc niewielkie kawałki ciasta na posypkę i kładąc je na cieście.

Ciasto włożyc do pieca nagrzanego do 50 stopni na 10-15 minut po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180-190 stopni i piec ok 1 godziny (na złoty kolor posypka)

Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Tagi:

mak maków mąka