Kołacz z makiem
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasta i torty Michaeli

misia14 - Przepis na: Kołacz z makiem offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 288
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kołacz z makiem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Tradycyjny pyszny kołacz z makiem i posypką


trudność: trudne
czas:

Kołacz z makiem - SKŁADNIKI:

  • MASA MAKOWA
  • 750g maku mielonego na sucho
  • 3 budyń waniliowy
  • 100g kaszy manny
  • 480g cukru
  • 600 ml mleka
  • 220g masła rozpuszczonego
  • 6 jajek
  • Bakalie: rodzynki, orzechy, migdały
  • POSYPKA
  • 400 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 220g cukru kryształu
  • 1 paczka cukru waniliowego

Kołacz z makiem - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać, wsypać cukier, wymieszać i zrobić dołek. Margarynę stopić wlać zimne mleko (powinno być letnie mleko z margaryną) i dopiero dodać jajko, drożdże-dobrze wszystko wymieszać. Wlać to do mąki, wymieszać i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto przegnieść i ponownie zostawić do wyrośnięcia.



Mak zmielić na sucho w młynku do kawy (u mnie mak mielą w małych piekarniach)

Mleko z masłem i cukrem podgrzewać i stopniowo dodawać mak, budyń, grysik, jajka. Cały czas mieszamy i podgrzewamy masę aż będzie jednolita, gładka i błyszcząca. Po ugotowaniu dodajemy bakalie wg uznania. Masę makową dajemy na ciasto po wystudzeniu.

 

Wszystkie składniki na posypkę zagnieść, może się trochę kruszyć ( powinna być zwarta bryła z której będziemy rwać kawałki posypki). Radzę dodać cukier średnio gruby.



Na blachę posmarowaną tłuszczem kładziemy 2/3 ciasta rozwałkowanego (ponakłuwać widelcem ciasto). Wyłożyć zimną masę makową. Rozwałkować pozostałe ciasto na wielkość blachy i nałożyć na masę makową. W niewielkiej ilości letniego mleka rozpuścic trochę cukru i tym płynem posmarować ciasto. Na to ponakładać posypkę rwąc niewielkie kawałki ciasta na posypkę i kładąc je na cieście.

Ciasto włożyc do pieca nagrzanego do 50 stopni na 10-15 minut po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180-190 stopni i piec ok 1 godziny (na złoty kolor posypka)

Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kołacz z makiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drożdżowe
Drożdżówki z serem Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Chałka z foremki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami Brioszka dyniowa Hamburgerowe bułki z sezamem
Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Drożdżówki z dżemem jagodowym Ciasto drożdżowe ze śliwkami Drożdżowiec ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane