zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kolakakor szwedzkie ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na te ciasteczka znalazłam w internecie. Byłam ciekawa ich smaku, więc upiekłam. Ciasteczka te są bardzo znane w Szwecji.

Kolakakor szwedzkie ciasteczka

Składniki:

Kolakakor szwedzkie ciasteczka

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g cukru białego
  • 1 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Kolakakor szwedzkie ciasteczka
Przygotować robot z nożami do siekania. Umieścić w misie robota składniki i wszystko siekać aż się skleją. Wyjąć bryłę z misy, szybko zagnieść ciasto i podzielić je na 4 kawałki.

Przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć ją papierem ( do pieczenia oczywiście ). Kawałki ciasta zrolować na długość blaszki i ułożyć je na niej. Lekko spłaszczyć dłonią i wstawić blachę do nagrzanego do 175 stopni piekarnika.

Ciastka piec 15 minut i zaraz po wyjęciu pokroić na kawałki ukośnie.

W razie konieczności przeciąć wzdłuż gdyby ciastka się zlepiły i wystudzić.