Kołocz Śląski

IwonaM - Przepis na: Kołocz Śląski offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 204
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kołocz Śląski
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne regionalne ciasto. Smakuje wyśmienicie jeszcze ciepłe,ale i na drugi dzień jest smaczne.


trudność: średne
czas:

Kołocz Śląski - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml mleka letniego
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • Posypka:
  • 0,5 kostki masła
  • 5g margaryny
  • 2 żółtka
  • 250g mąki
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru

Kołocz Śląski - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzone masło. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym , pod koniec dodawać po łyżce sera. Do masy serowej dodać rozpuszczoną margarynę oraz budyń i rodzynki, chwilkę miksować. Składniki na posypkę łączymy ze sobą i szybko zagniatamy. Odkładamy na ok 30 min do lodówki. Wyrośnięte ciasto przerobić. Podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować ok 4 mm i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem. Za pomocą widelca zrobić w cieście dziurki, by ciasto za bardzo nie urosło. Wyłożyć masę serową i równomiernie rozprowadzić, a następnie przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ponownie nakłuć widelcem. Posypkę układamy na cieście jeden obok drugiego - urywając małe kawałki ciasta i lekko wbijając w nie kciuk. Gotowe wkładamy do piekarnika na ok 40 min w temp. 200'C. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kołocz Śląski  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami Roladka z surową masą jabłeczną Szarlotka owsiano-gryczana
Ciasto bananowe Jeżynowy sernik na zimno Drożdżowo-śmietanowy placek ze śliwkami
Surowy sernik na podpieczonym dole Kruche ciasto z budyniem i jeżynami Ciasto z owocami i kruszonką
Czarno białe ciasto z jabłkiem Torcik makowy z bezami Serowe ciasto z brzoskwiniami

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane