Kołocz Śląski

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 207
zdjęcia: 1 z 1
Kołocz Śląski
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne regionalne ciasto. Smakuje wyśmienicie jeszcze ciepłe,ale i na drugi dzień jest smaczne.


trudność: średnie
czas:

Kołocz Śląski - SKŁADNIKI:

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • Posypka:
  • 0,5 kostki masła
  • 5g margaryny
  • 2 żółtka
  • 250g mąki
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru

Kołocz Śląski - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzone masło. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym , pod koniec dodawać po łyżce sera. Do masy serowej dodać rozpuszczoną margarynę oraz budyń i rodzynki, chwilkę miksować. Składniki na posypkę łączymy ze sobą i szybko zagniatamy. Odkładamy na ok 30 min do lodówki. Wyrośnięte ciasto przerobić. Podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować ok 4 mm i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem. Za pomocą widelca zrobić w cieście dziurki, by ciasto za bardzo nie urosło. Wyłożyć masę serową i równomiernie rozprowadzić, a następnie przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ponownie nakłuć widelcem. Posypkę układamy na cieście jeden obok drugiego - urywając małe kawałki ciasta i lekko wbijając w nie kciuk. Gotowe wkładamy do piekarnika na ok 40 min w temp. 200'C. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kołocz Śląski  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Kolorowe ciasto z jabłkami Kruche ciasto ze śliwkami Ciasto z olejem
Ciasto z jeżynami i śmietaną Ciasto z kremem krówkowym Ciasto kawowe z kremem
Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli Magiczne ciasto limonkowe Szarlotka z imbirem i pomarańczową pianką
Babka biszkoptowa z majonezem Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietan Kruche ciasto ze śliwką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane