Kołocz Śląski

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 205
zdjęcia: 1 z 1
Kołocz Śląski
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne regionalne ciasto. Smakuje wyśmienicie jeszcze ciepłe,ale i na drugi dzień jest smaczne.


trudność: średne
czas:

Kołocz Śląski - SKŁADNIKI:

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • Posypka:
  • 0,5 kostki masła
  • 5g margaryny
  • 2 żółtka
  • 250g mąki
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru

Kołocz Śląski - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzone masło. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym , pod koniec dodawać po łyżce sera. Do masy serowej dodać rozpuszczoną margarynę oraz budyń i rodzynki, chwilkę miksować. Składniki na posypkę łączymy ze sobą i szybko zagniatamy. Odkładamy na ok 30 min do lodówki. Wyrośnięte ciasto przerobić. Podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować ok 4 mm i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem. Za pomocą widelca zrobić w cieście dziurki, by ciasto za bardzo nie urosło. Wyłożyć masę serową i równomiernie rozprowadzić, a następnie przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ponownie nakłuć widelcem. Posypkę układamy na cieście jeden obok drugiego - urywając małe kawałki ciasta i lekko wbijając w nie kciuk. Gotowe wkładamy do piekarnika na ok 40 min w temp. 200'C. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kołocz Śląski  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Torcik kakaowo- truskawkowy Drożdżowe ślimaczki cynamonowe Świąteczny piernik
Budyniowy sernik królewski Piernik z powidłami i masą kokosową Makowiec na cieście krucho-drożdżowym
Ciasto śliwkowe Strucla pełna bakalii Choinka piernikowa przekładana masą chałwową
Sernik w kakaowym cieście Piernik z miodem Piernik marchewkowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane