Kołocz Śląski

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 207
zdjęcia: 1 z 1
Kołocz Śląski
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne regionalne ciasto. Smakuje wyśmienicie jeszcze ciepłe,ale i na drugi dzień jest smaczne.


trudność: średnie
czas:

Kołocz Śląski - SKŁADNIKI:

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • Posypka:
  • 0,5 kostki masła
  • 5g margaryny
  • 2 żółtka
  • 250g mąki
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru

Kołocz Śląski - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzone masło. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym , pod koniec dodawać po łyżce sera. Do masy serowej dodać rozpuszczoną margarynę oraz budyń i rodzynki, chwilkę miksować. Składniki na posypkę łączymy ze sobą i szybko zagniatamy. Odkładamy na ok 30 min do lodówki. Wyrośnięte ciasto przerobić. Podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować ok 4 mm i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem. Za pomocą widelca zrobić w cieście dziurki, by ciasto za bardzo nie urosło. Wyłożyć masę serową i równomiernie rozprowadzić, a następnie przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ponownie nakłuć widelcem. Posypkę układamy na cieście jeden obok drugiego - urywając małe kawałki ciasta i lekko wbijając w nie kciuk. Gotowe wkładamy do piekarnika na ok 40 min w temp. 200'C. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kołocz Śląski  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Mamina szarlotka Sernik z wiśniami i bezą Chatka Baby Jagi
Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną Babka na białkach z żurawiną Drożdżowa strucla orzechowa
Szarlotka na kruchym cieście Sernik cappuccino z ananasem i galaretką Sernik kawowy z czekoladą
Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy Sernik królewski Cynamonowo-orzechowe kule

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane