Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kolorowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysłowa, kolorowa babka

Kolorowa babka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kolorowa babka

 

  • 1 szkl mąka tortowa,
  • 1 szt żółtko jaja,
  • 1 szt kisiel wiśniowy lub truskawkowy,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 szkl białka z jajek,
  • 10 dag masło,
  • 2 lyżki cukier puder,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 5 plasterków ananasy,
  • 5 łyżek cukier,
  • 1 opakowanie polewa czekoladowa gotowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa babka
Na stolnicę przesiać 2/3 szkl mąki, wsypać proszek do pieczenia, cukier puder, żółtko, dodać masło i zagnieść ciasto. Do połowy ciasta dodać kakao, wyrobić i odłożyć do zamrażarki. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kisielem i utartym na tarce ciemnym ciastem, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki. Na wierzchu ułożyć plastry ananasa, przykryć białym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową.
Kolorowa babka
Etap 1
Kolorowa babka
Etap 2
Kolorowa babka
Etap 3

Tagi:

jajko jajka