agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kolorowa babka 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Makowo- czekoladowa babka

Kolorowa babka 2

Składniki:

Kolorowa babka 2

 

  • wiórki kokosowe 0,5 opak
  • cukier 1 szklanka
  • mleko 1/4 szklanki
  • olej 1/4 szklanki
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • polewa czekoladowa 1 opak
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kolorowa babka 2
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędna składniki do ciasta, następnie przesiać mąkę tortową z jaj kurzych białka oddzielić od żółtek, po czym białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ i żółtka. Następnie dodać mleko oraz olej. Składniki zmieszać z mąką z proszkiem do pieczenia. Podzielić ciasto na 3 części, do pierwszej dodać kakao, do drugiej mak, trzecią zostawić bez niczego. Wlewać w sposób dowolny, jedno ciasto na drugie do natłuszczonej formy. Upiec ciasto w temperaturze 180 - 200 stopni C przez około 50 minut. Następnie wyjąć babkę, ostudzić, rozpuścić polewę czekoladową według przepisu podanego na opakowaniu i polewę wylać na wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Można posypać cukrem pudrem.