Szffetka

Szffetka

Kucharz
[Przepisów: 11]

Kolorowa babka na białkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Piękna dekoracja stołu. Babka sama w sobie jest bardzo piękna i kolorowa, a dodatek lukru, polewy i kolorowych motylków z masy cukrowej dodaje je jeszcze większego uroku.

Kolorowa babka na białkach

Składniki:

Kolorowa babka na białkach

 

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki sypkiej kawy capuccino
  • 1 opakowanie kisielu żurawinowego

 

  • lukier,lub polewa czekoladowa do ozdoby

Sposób przygotowania:

Kolorowa babka na białkach
Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli, dodajemy powoli cukier. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej i wodę. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do każdej dodajemy kolejno : I- kakao II- mak III- kisiel IV- sypką kawę capuccino Ciasto wykładamy do formy na babkę w kolejności jak powyżej. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.Studzimy.Dekorujemy według uznania

Tagi:

kawa mak