Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Kolorowa babka przekładana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne , smaczne ciasto, takie różnokolorowe.Ilość kolorów dowolna..Proste do zrobienia, ale zmywania sporo.

Kolorowa babka przekładana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowa babka przekładana

 

 

  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 kisiel cytrynowy +odrobina barwnika niebieskiego
  • 1 kisiel wiśniowy + odrobina barwnika czerwonego
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szkl.suchego maku

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa babka przekładana
Margarynę utrzeć z cukrem do białości, stopniowo,dodawać jedno po drugim żółtku i ucierać. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.Powstałe ciasto podzielić na 5 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, kisiel cytrynowy z barwnikiem, kisiel wiśniowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.Formę z kominkiem wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładać łyżką [na przemian różne kolory] do formy .Piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni..Wystudzić i przekroić na połowę. Przełożyć np.śmietaną .[śmietanę ubić z cukrem i dodać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę].Dowolnie udekorować.Odstawić do zastygnięcia.
Kolorowa babka przekładana
Kolorowe ciasto ułożone w foremce do pieczenia.
Kolorowa babka przekładana
Ciasto kolorowe tuz po wyjęciu z piekarnika.
Kolorowa babka przekładana
Ciasto wystudzone i już przekrojone połowę.
Kolorowa babka przekładana
Ciasto przełożone i dekorowane masą smietanową.

Tagi:

jajko jajka mak