Strona główna Kolorowa babka wielkanocna

Kolorowa babka wielkanocna

joaska500 offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 283
Kolorowa babka wielkanocna
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Kolorowa i pyszna babka :)


trudność: łatwe
czas:

Kolorowa babka wielkanocna - SKŁADNIKI:

  • po 1 szklance mąki i cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 aromat śmietankowy
  • 1/4 kostki masła
  • 3 barwniki spożywcze np. żółty, zielony i czerwony
  • lukier; 1 zielony barwnik spożywczy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki

Kolorowa babka wielkanocna - PRZYGOTOWANIE:

Jajka ucieramy z cukrami. Dodajemy do maki z proszkiem, następnie tłuszcz i aromat. Ciasto starannie wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, do każdej z nich dodajemy inny barwnik spożywczy. Do formy wlewamy kolejno masę żółtą, zieloną i czerwoną. Babkę pieczemy 40 minut w temp. 180 st. C. Składniki na lukier mieszamy ze sobą i gotowym lukrem polewamy przestygnięte ciasto. Smacznego :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kolorowa babka wielkanocna  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Gofry z bitą śmietaną Krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami Babeczki omleciki z kremem karmelowym
Karmelki z musem jabłkowym Waniliowe serduszka z orzechami Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino
Kisiel jabłkowo-jagodowy Dyniowe buchty z marmoladą Dyniowy budyń z robaczkami
Gofry z mascarpone Ciasteczka czekoladowo-owsiane Muffinki piernikowe z miodem i pomarańczą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane