Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kolorowa boćwina z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczny i kolorowy dodatek do obiadu.

Kolorowa boćwina z fasolką szparagową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowa boćwina z fasolką szparagową

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa boćwina z fasolką szparagową
Fasolkę szparagową ugotować na pół miękko w wodzie z dodatkiem szczypty cukru i soli. Łodygi bez liści umyć, pokroić na 2 cm kawałki, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować około 3-4 minuty, osączyć z wody. Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojony w pół krążki por i startą na tarce o dużych otworach marchewkę. Wsypać łodygi boćwiny, wlać 1/3 szklanki wody, dusić pod przykryciem przez 5 minut. Dodać pokrojone liście boćwiny, fasolkę szparagową, dusić do miękkości. Doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Kolorowa boćwina z fasolką szparagową
Łodygi boćwiny umyć i pokroić na kawałki
Kolorowa boćwina z fasolką szparagową
Pokrojony w pół krążki por i startą marchew podsmażyć na rozgrzanym maśle
Kolorowa boćwina z fasolką szparagową
Dodać obgotowane łodygi boćwiny skropić wodą i dusić kilka minut
Kolorowa boćwina z fasolką szparagową
Wsypać pozostałe składniki dusić do miękkości doprawić do smaku