slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Kolorowa gęsta zupa warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna bardzo lekka zupka. Jest pełna warzyw i bardzo sycąca. W sam raz na obiad w mroźny, zimowy dzień.

Kolorowa gęsta zupa warzywna

Składniki:

Kolorowa gęsta zupa warzywna

 

  • 2 szkl bulionu
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki zielonego mrożonego groszku
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Kolorowa gęsta zupa warzywna
Myjemy i osuszamy marchewkę i seler naciowy. Do garnka wlewamy bulion i wstawiamy na mały gaz. W tym czasie obieramy warzywa i kroimy marchewkę w talarki, seler w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. Dodajemy do gotującego się bulionu. Następnie kroimy ziemniaki w kosteczkę i dorzucamy do zupy razem z mrożonym groszkiem. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.

Przy końcu gotowania dodajemy kukurydzę i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu.

Trochę gorącego płynu mieszamy z jogurtem naturalnym w osobnej miseczce i dodajemy do gotującej się zupy. Mieszamy i wyłączamy gaz.

Nalewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego