Karo

Karo

Kucharz
[Przepisów: 5]

Kolorowa pieczeń rzymska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zmodyfikowany przepis na pieczeń rzymską ;) Goły przepis dostałam od znajomej, ale zrobiłam go pod siebie

Kolorowa pieczeń rzymska

Składniki:

Kolorowa pieczeń rzymska

 

  • 1kg mięsa mielonego (z szynki)
  • 1 jajko
  • 30 dkg żółtego sera
  • 30 dkg szynki drobiowej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku zielonego
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku
  • masło lub margaryna

Sposób przygotowania:

Kolorowa pieczeń rzymska
Mięso mielone wraz z łyżką bułki tartej i jajkiem mieszamy jak na kotlety mielone. Dodajemy przypraw oraz wsypujemy odcedzoną kukurydzę i groszek. Mieszamy porządnie. Do blachy keksowej, uprzednio wysmarowanej margaryną układamy warstwę z mięsa. Na to kładziemy plasterki szynki i sera, oraz pozostałe mięso. Wierzch smarujemy margaryną, by się nie spiekł.
Wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika, 180 stopni z termoobiegiem na ok. 45 minut do godziny (zależy od mięsa i dodatków, oraz piekarnika - im więcej dodatków tym pieczemy dłużej)

Można jeść na zimno lub na gorąco.

Szynkę i ser można pokroić w kosteczkę i wymieszać od razu z mięsem. Na wierzch też można dodać ser, chociaż najlepiej zrobić to pod koniec pieczenia.

Smacznego :)