Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kolorowa surówka z kapusty i pora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Surówka z czerwonej kapusty jest łatwa i szybka do zrobienia.

Kolorowa surówka z kapusty i pora

Składniki:

Kolorowa surówka z kapusty i pora

 

  • 30 dag kapusty czerwonej
  • 20 dag jabłka
  • 1 pora
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa surówka z kapusty i pora
Kapustę czerwoną zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z odrobiną soli, gdy zmięknie, odcisnąć. Por oczyścić i pokroić w cienkie krążki, sparzyć wrzątkiem, ostudzić, odcisnąć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na jarzynowej tarce, skropić sokiem z cytryny. Oliwę wymieszać z musztardą. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, oprószyć solą i cukrem, wymieszać. Po wierzchu skropić sosem musztardowym. Podawać do obiadu.