eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kolorowa,świeża fasolka Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis dla tych,którzy mają świeżą fasolę jaś z ogródka.

Kolorowa,świeża fasolka Eli

Składniki:

Kolorowa,świeża fasolka Eli

 

  • Jest to przepis dla osób,które mają w ogródkach fasolkę jaś (ja miałam kolorową),która nie zdąży przed mrozami całkowicie dojrzeć i wysuszyć się w strąkach.Żeby się nie zmarnowała,ugotowałam ją po bretońsku.

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa,świeża fasolka Eli
Boczek zalać wodą,ugotować do miękkości,wyjąć z wywaru,ostudzić i pokroić w kostkę.Fasolę wyłuskać ze strąków,wrzucić do wywaru z boczku,dodać liście laurowe,ziele angielskie,kucharka (uważać żeby nie przesolić,bo boczek może być słony) i gotować.Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Kiełbasę wrzucić na patelnię i chwilę smażyć (bez tłuszczu,bo wytopi się z kiełbasy),dodać cebulę,czosnek i jeszcze razem smażyć.Do gotującej fasoli dodać boczek,kiełbasę z cebulą,koncentrat pomidorowy i gotować do miękkości.Na patelni roztopić margarynę,dodać mąkę i przesmażyć.Zasmażkę dodać do fasolki i zagotować.Fasolkę doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.Smacznego!