zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kolorowa zupa jarzynowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Taką czystą zupę bez zabielania robiłam pierwszy raz, ale i tak wyszła smaczna i fikuśna bo warzywa w różnych kształtach są.

Kolorowa zupa jarzynowa

Składniki:

Kolorowa zupa jarzynowa

 

  • proporcje na dwie osoby :
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 szk różyczek brokuła
  • 3 łyżki posiekanej kapusty pekińskiej
  • 1,5 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1płaska łyżka posiekanego pora
  • 1 płaska łyżka posiekanych liści selera
  • 1 płaska łyżka koperku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka prażonej cebulki

Sposób przygotowania:

Kolorowa zupa jarzynowa
Przystępując do przygotowania zupy najpierw należy zabrać się za warzywa. Ziemniaki obrać, umyć a potem pokroić w plastry i za pomocą foremki w kształcie serduszka powycinać sercowe ziemniaczki. Zalać je zimna wodą aby nie ściemniały. Marchewkę obrać, umyć i ponacinać podłużne rowki a potem marchewkę pokroić w plasterki. W ten sposób uzyskamy kwiatki z marchewki. Z papryki obrać skórkę, umyć paprykę, usunąć gniazdo nasienne i za pomocą okrągłej foremki wycinać małe kółeczka. Do garnka wlać bulion, zagotować go, doprawić solą i pieprzem i wrzucić ziemniaki, por i seler oraz marchewkę i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Potem dodać różyczki brokuła, kukurydzę, kapustę pekińską i koperek i gotować jakieś 3 - 4 minuty. Zupę ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Boczek pokroić w małe paseczki, wrzucić go na patelnię i przesmażyć a potem odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotową zupę nalewać na talerze, na środek nałożyć kopczyk smażonego boczku i posypać prażoną cebulką. Zupę można podać z paluszkami chlebowymi lub zwykłym pieczywem.