pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Kolorowa zupa kapuściano-paprykowa

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Zupa dietetyczna i rozgrzewająca. Polecam na chłodne jesienno-zimowe dni.

Kolorowa zupa kapuściano-paprykowa

Składniki:

Kolorowa zupa kapuściano-paprykowa

 

  • 6 strąków różnokolorowej papryki
  • 1/2 kapusty pekińskiej (około pół kilograma)
  • 1/2 główki białej kapusty
  • por
  • szklanka wywaru warzywnego (może być z 2 kostek warzywnych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • liść laurowy
  • przyprawy : imbir, curry, papryka ostra, sól, pieprz, łyżka przyprawy warzywnej w ziarenkach lub maggi
  • koperek

Sposób przygotowania:

Kolorowa zupa kapuściano-paprykowa
Kapustę białą i pekińską oczyścić, drobno poszatkować i wrzucić do dużego garnka. Do garnka dorzucić pokrojonego w krążki pora. Zalać 2,5 litrami wody (około 10 szklanek), posolić i zagotować. Dolać szklankę wywaru, liść laurowy, przyprawy i dalej gotować. Z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić ją na małe paseczki. Jak kapusta będzie miękka dodać paprykę i łyżkę soku z cytryny. Pogotować jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypać koperkiem.