karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Kolorowe ciasteczka z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolorowe, świąteczne ciasteczka z makiem - pyszne i chrupiące.

Kolorowe ciasteczka z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe ciasteczka z makiem

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka – 250g zimnej margaryny Palma
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki maku
  • 1 jajko
  • Szczypta przyprawy do piernika
  • Dodatki:
  • Cukier puder
  • Woda
  • Sok z cytryny
  • Barwniki spożywcze w proszku

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe ciasteczka z makiem
Mąkę, margarynę, cukier puder, mak, jajko i przyprawę do piernika wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na podsypanym mąką blatem. Wycinamy ciasteczka i pieczemy je w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Wystudzone ciasteczka lukrujemy zabarwionym lukrem, a następnie przyklejamy przy pomocy białego lukru ozdoby. Lukier w proporcji: 5 czubatych łyżeczek cukru pudru, 2 łyżki wody, kilka kropli soku z cytryny.
Kolorowe ciasteczka z makiem
Składniki przed wymieszaniem.
Kolorowe ciasteczka z makiem
Wyrobione ciasto przed włożeniem do lodówki.
Kolorowe ciasteczka z makiem
Wycięte ciasteczka przed pieczeniem.
Kolorowe ciasteczka z makiem
Upieczone ciasteczka przed ozdabianiem.