katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Kolorowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne troszkę kolorowe ciasto przełożone kremem budyniowo czekoladowym można polać polewą czekoladowa albo posmarować kremem.

Kolorowe ciasto

Składniki:

Kolorowe ciasto

 

  • jajka 5 szt
  • cukier 1 szkl
  • olej 1/4 szkl
  • woda 1/4 szkl
  • mąka 1 szkl
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • kakao 1 kopiasta łyżka
  • mak suchy 1/2 szkl
  • wiórki kokosowe 3/4 szkl
  • powidła

 

  • krem

 

  • budyń waniliowy 2 szt
  • mleko 2,5 szkl
  • cukier 4-5 łyżek
  • czekolada 1 tabliczka
  • kakao 1 łyżka
  • masło albo margaryna 1 szt 250g

 

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe ciasto
Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i dodajemy do budyniu i mieszamy aż czekolada zmięknie i zacznie się rozpuszczać. Czekolada może być z nadzieniem np toffi. Budyń studzimy i miksujemy z masłem dodając kakao. Ciasto: Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka a następnie mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i olej z wodą. Krótko miksujemy.Ciasto przelewamy do trzech pojemników. Do jednego pojemnika z ciastem dodajemy kakao, do drugiego mak, a do trzeciego wiórki. Każde ciasto mieszamy i wylewamy do przygotowanej blaszki w podanej kolejności. Ciasto z kakao, z makiem i wiórkami kokosowymi. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy i przekrawamy na pół, spodnią część ciasta smarujemy powidłami ja miałam śliwkowe. Wykładamy przygotowany krem i musimy równo rozsmarować, a następnie przykryć drugim blatem. Ciasto można lekko nasączyć, polać polewą czekoladową albo zasmarować częścią kremu i zasypać wiórkami kokosowymi.