aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Kolorowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszniutkie ciasto z jabłkami i galaretkami. Robiłam go na wakacjach idealnie nadaje się na lato. Polecam.

Kolorowe ciasto

Składniki:

Kolorowe ciasto

 

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 1 krem do karpatki
  • 3 łyżki alkoholu
  • do smaku aromat śmietankowy
  • sok z cytryny
  • Masa czerwona:
  • 2 galaretki czerwone
  • 1,5 kg jabłek
  • Masa zielona:
  • 2 galaretki zielone
  • 1,5 kg jabłek
  • DODATKOWO:
  • 2 polewy czekoladowe

Sposób przygotowania:

Kolorowe ciasto
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy najpierw żółtka a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie 25/36 w 180 stopniach do 30 minut. Studzimy i przekrawamy na 3 równe części. Masa budyniowa: Krem karpatka robimy według przepisu na opakowaniu dodajemy alkohol, aromat śmietankowy i wyciśnięty sok z cytryny. Masę dzielimy na pięć części. Masa zielona: Galaretki zielone np. agrestowe przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Jabłka myjemy obieramy i kroimy w kostkę, chwilkę smażymy, następnie miksujemy i dodajemy do chłodnych galaretek. Masa czerwona: Wykonujemy jak masę zieloną. Przełożenie wypieku: Biszkopt- masa budyniowa- gęstniejąca masa zielona (czekamy aż zgęstnieje)- masa budyniowa- biszkopt- masa budyniowa- gęstniejąca masa czerwona- masa budyniowa- biszkopt- masa budyniowa- polewa