Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1027]

Kolorowe ciasto według siostry Anastazji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na to ciasto pochodzi z książki siostry Anastazji, wprowadziłam do niego małe zmiany, zamiast kremówki użyłam śmietany typu ,, Śnieżka'', ale tylko dlatego, że nie wszyscy u mnie mogą jeść kremówkę. Ciasto jest kolorowe i bardzo lekkie.

Kolorowe ciasto według siostry Anastazji

Składniki:

Kolorowe ciasto według siostry Anastazji

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka z galaretką:

  • 1 śmietana typu ,, Śnieżka ``
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml gorącej wody
  • 200 ml zimnego mleka

Pianka biała:

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 ml gorącej wody
  • 30 dag delicji o pomarańczowym smaku

Sposób przygotowania:

Kolorowe ciasto według siostry Anastazji
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzimy.

2. Pianka z galaretką: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Masę wykładamy na biszkopt.

3. Na piankę wykładamy delicje i wstawiamy do lodówki.

4. Pianka biała: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko studzimy. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na delicje i wstawiamy do lodówki.

5. Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Brzoskwinie odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejszą kostkę, następnie układamy je na białej piance. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Ciasto najlepiej zostawić na kilka godzin.

6. Po tym czasie ciasto kroimy, podajemy i smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast śmietany ,, Śnieżki '' można na każdą piankę ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 %.