SUPERPRZEPIS

Kolorowe ciasto z warstwami

  • 5
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Kolorowe ciasto z warstwami Więcej zdjęć (5)

Przy wykonaniu tego ciasta trzeba troszkę się napracować, ale warto.

Składniki:

Kolorowe ciasto z warstwami

 

  • Ciasto jasne:
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 budyń waniliowy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto kakaowe:
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 budyń czekoladowy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto różowe:
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 kisiel truskawkowy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy;
  • 20 dkg margaryny lub masła
  • 1.5 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • cukier puder około 1/2 szklanki
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka zielona
  • 1 grejfrut
  • 3 jabłka
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Kolorowe ciasto z warstwami
Wszystkie spody do ciasta wykonać w taki sam sposób i upiec je na osobnych blachach. Białka jajek ubić z odrobiną soli na sztywną pianę do piany dodać cukier i ubijać do uzyskania białej bezy, następnie ostrożnie wymieszać z żółtkami jajek i przesianą mąką wymieszaną z budyniem lub kisielem oraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem i piec do 15 min w temp 180st. Masa budyniowa: Budyń śmietankowy ugotować na mleku i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i zimnym budyniem na gładki krem.Czerwoną galaretkę rozpuścić w zmniejszonej o 1/2 szklanki wody jak podaje przepis i zimną wymieszać z kawałkami grejfruta wcześniej obranego z błonek. Zieloną galaretkę rozpuścić tak jak czerwoną i wymieszać z pokrojonymi i obranymi jabłkami. Jeden spód z upieczonego i wystudzonego ciasta ułożyć ponownie w formie posmarować warstwą kremu i na nim wylać gęstniejącą galaretkę np. czerwoną na niej ułożyć drugie ciasto i kolejna warstwa kremu, a na nim druga galaretka i przykryć ostatnim ciastem. Wierzch posmarować resztą kremu i posypać czekoladowymi płatkami. Ciasto dokładnie schłodzić, najlepiej przez cała noc.
Kolorowe ciasto z warstwami
osobno upiec trzy spody z ciasta i wystudzić
Kolorowe ciasto z warstwami
Do czerwonej galaretki dodać grejfruta, a do zielonej jabłka
Kolorowe ciasto z warstwami
utrzeć gładki krem z budyniu, cukru i margaryny
Kolorowe ciasto z warstwami
ciasto przełożyć warstwami i na wierzchu ozdobić