SUPERPRZEPIS

Kolorowe drożdżowe oponki

  • 4
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 22
Kolorowe drożdżowe oponki Więcej zdjęć (5)

Kolorowo, wesoło, czyli tak jak lubię. Oponki można oczywiści dowolnie wykończyć, wszystko zależy od naszej pomysłowości.

Składniki:

Kolorowe drożdżowe oponki

CIASTO:

WYKOŃCZENIE

  • Wykończenie:
  • 5 łyżek mleka,
  • Około 200 gram cukru pudru,
  • Kandyzowane owoce do dekoracji
  • Dodatkowo:
  • Olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Kolorowe drożdżowe oponki

ETAP 1

Kolorowe drożdżowe oponki
Zagniecione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia

Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Po dokładnym wymieszaniu rozczyn pozostawimy do wyrośnięcia na około 15 minut.

Między czasie rozpuszczamy masło i przygotowujemy pozostałe, potrzebne składniki.
Do gotowego rozczynu dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajka i żółtko.

Całość wyrabiamy dodając stopniowo mąkę. Ciasto zagniatamy około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz i alkohol. Zagniatamy jeszcze 5 minut.

Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 1 godz. do wyrośnięcia.

ETAP 2

Kolorowe drożdżowe oponki
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy oponki

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na grubość około 1,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła (np. od szklanki). W środku każdego wycinamy dziurki (np. za pomocą kieliszka ).

ETAP 3

Kolorowe drożdżowe oponki
wycięte koła odstawiamy do wyrośnięcia

Uformowane oponki pozostawiamy po podrośnięcia.

ETAP 4

Kolorowe drożdżowe oponki
oponki smażymy z dwóch stron do zrumienienia

Między czasie rozgrzewamy tłuszcz. Wyrośnięte „oponki” wrzucamy na rozgrzany olej stroną wyrośnięta do dołu. Smażymy z obu stron do zrumienienia.

Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe dekorujemy.

ETAP 5

Kolorowe drożdżowe oponki
Ciepłe oponki polewamy lukrem i posypujemy owocami kandyzowanymi

WYKOŃCZENIE:
W miseczce łączymy mleko z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty, wówczas będzie lepiej się odznaczał na deserze.

Owoce, jeśli są duże kawałki, kroimy na mniejsze.
Jeszcze ciepłe „oponki” polewamy lukrem i dekorujemy kolorowymi owocami.

Deser pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.