katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1337]

Kolorowe jajka z farszem zatopione w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Jajka barwione sokiem z buraka czerwonego z farszem ze szczypiorkiem. Można podać z ulubionym sosem .

Kolorowe jajka z farszem zatopione w sosie

Składniki:

Kolorowe jajka z farszem zatopione w sosie

 

  • jajka 5 szt
  • szczypiorek drobno posiekany 2 łyżki
  • majonez 1 duża łyżka
  • Sos
  • majonez ok 5 łyżek
  • jogurt ok 4 łyżki
  • cebula czerwona 1/2 szt większej
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • musztarda

Sposób przygotowania:

Kolorowe jajka z farszem zatopione w sosie
Jajka ugotować na twardo, potłuc skorupkę ale nie obierać. Położyć w naczyniu i zalać ok 3/4 szkl soku buraczkowego albo koncentratu. Dolać tyle gorącej wody by minimalnie zakryła jajka. Ostawić na ok 4 godz. Jajka kilka razy obrócić.

Po wyjęciu jajka obrać i przekroić wzdłuż na połowy. Wyjąc żółtka i rozkruszyć, rozetrzeć z majonezem,dodać szczypiorek i wymieszać. Doprawić do smaku i nakładać na połówki jajek. Wyrównać.

Majonez połączyć z jogurtem, dodać drobno pokrojoną cebulę. Doprawić do smaku solą pieprzem i musztardą. Sos przełożyć na półmisek i zatopić w nim przygotowane jajka.

Tagi:

sos jajka