zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kolorowe jesienne ciasto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kolorowe ciasto z masą marchewkowo - jabłkową i galaretką oraz masą budyniową na delikatnym biszkopcie. Czasochłonne ale pyszne.

Kolorowe jesienne ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe jesienne ciasto

 

 

  • Masa marchewkowo - jabłkowa
  • 350 g marchewki
  • 650 g jabłek
  • 2 szk wody
  • 2 galaretki truskawkowe

 

 

  • Galaretka :
  • 500 g drobnego bezpestkowego winogrona
  • 3 galaretki kiwi
  • 1 l wody ( gorącej, przegotowanej )

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe jesienne ciasto
Biszkopt : Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli a do żółtek wsypać cukier oraz cukier waniliowy. Żółtka utrzeć do białości, potem przesiać do nich mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Z białek ubić pianę, część dodać do ciasta, wymieszać a potem dodać resztę piany i połączyć wszystko ale delikatnie. Blachę do ciasta o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a potem wylać do niej ciasto. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.

Masa marchwiowo - jabłkowa Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do szerokiego rondla wlać wodę, zagotować, wrzucić startą marchew i dusić do miękkości. Potem jabłka obrać, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, dodać do marchewki i dusić dalej do miękkości jabłek. Gdy jabłka są miękkie wsypać galaretki i dokładnie wszystko wymieszać a potem przestudzić do lekkiego ścięcia.

Masa budyniowa : Do garnka przelanego zimną wodą wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować. Resztę mleka wymieszać z żółtkami i obiema mąkami. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i ciągle mieszając aby nie było grudek ugotować budyń. Gotowy przykryć, wystudzić. Gdy budyń wystygnie w misce utrzeć miękką margarynę i ciągle ucierając dodawać porcjami zimny budyń. Miksować aż masa dobrze się połączy.

Galaretka : Do dowolnego naczynia wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki kiwki i dokładnie wymieszać. Schłodzić i zostawić do lekkiego stężenia.

Przełożenie : Na dno blaszki, w której piekł się biszkopt włożyć papier z pieczenia biszkoptu i podwyższyć boki bo ciasto będzie dość wysokie. Do przygotowanej formy włożyć jeden placek, nasączyć go słabym naparem herbaty ( u mnie czarna English Breakfast ). Na biszkopt wyłożyć masę marchewkowo - jabłkową, wyrównać powierzchnię i wstawić do stężenia do lodówki. Potem wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim nasączonym herbatą biszkoptem i ponownie wstawić ciasto do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, na górze rozłożyć umyte i suche winogrona a na nie rozłożyć tężejącą galaretkę

. Gotowe ciasto położyć w chłodne miejsce do całkowitego związania się ciasta. Na koniec kroić w kostkę i zajadać.
Kolorowe jesienne ciasto
Etap 1 na biszkopt wyłożyć masę marchewkowo jablkową
Kolorowe jesienne ciasto
Etap 2 potem należy wyłożyć masę budyniową
Kolorowe jesienne ciasto
Etap 3 przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć winogrona
Kolorowe jesienne ciasto
Etap 4 zalać winogrona galaretka i zostawić do stężenia