IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Kolorowe makaroniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Francuskie makaroniki z kremem czekoladowym

Kolorowe makaroniki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe makaroniki

 

  • 4 białka

 

  • 1 szklanka cukru pudru

 

  • 2 łyżki cukru

 

  • 120 g płatków migdałowych

 

  • barwniki spożywcze ( zielony, niebieski i czerwony )

 

  • krem czekoladowy np. Nutella

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe makaroniki
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Płatki migdałowe mielimy bardzo drobno na tzw. mączkę. Dodajemy migdały oraz cukier puder i delikatnie mieszamy. Pianę rozlewamy do miseczek i dodajemy barwnik - dokładnie mieszamy, a następnie nakładamy do szprycy i wyciskamy kółka na papier do pieczenia. Pozostawiamy ok 10 min, by się uleżało i pieczemy ok 15 min. w temp. 150'C z termoobiegiem. Ściągamy delikatnie z papieru i smarujemy kremem czekoladowym, zlepiając dwa ciasteczka. Smacznego !!
Kolorowe makaroniki
Przygotowane składniki do przygotowania makaroników
Kolorowe makaroniki
Powstałą pianę dzielimy do miseczek i dodajemy barwniki
Kolorowe makaroniki
Za pomocą szprycy wyciskamy kółeczka na papier do pieczenia
Kolorowe makaroniki
Gotowe makaroniki smarujemy kremem czekoladowym i zlepiamy