CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Kolorowe naleśniki z twarogiem i imbirem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zdrowa i smaczna kolacja lub przekąska, na pewna zasmakuje dzieciom i dorosłym. Dodatek kandyzowanego imbiru wzbogaca smak.

Kolorowe naleśniki z twarogiem i imbirem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kolorowe naleśniki z twarogiem i imbirem

ciasto

  • 220 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok.330 -360ml mleka
  • kakao 2 płaskie łyżki
  • młody jęczmień sproszkowany 1,5 płaskiej łyżki
  • 2 łaskie łyżeczki cukru
  • ewentualnie
  • syrop klonowy do polania

nadzienie

  • 275-300 g sera twarogowego
  • 50 ml mleka
  • 20 g wiórków kokosowych
  • kilka sztuk Imbiru kandyzowanego
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Kolorowe naleśniki z twarogiem i imbirem
Zmielony twaróg mieszamy z żurawiną namoczoną w gorącej wodzie. Imbir drobno siekamy. W małym saganku gotujemy mleko z cukrem, dodajemy kokos i na małym ogniu redukujemy płyn ok. 5 minut, potem dodajemy imbir

Ostudzony kokos dodajemy do twarogu i żurawiny. Jajko roztrzepujemy z 200 ml mleka i cukrem, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy.

Następnie dolewamy resztę mleka. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej jęczmień i dokładnie mieszamy.

Na grubą rozgrzaną patelnię wylewamy naprzemiennie kakaową i jęczmienną masę. W zasadzie można robić różne wzory, paski, mozaiki.

Gotowe naleśniki przekładamy masą twarogowo-imbirową. Całość możemy polać syropem klonowym.  
Kolorowe naleśniki z twarogiem i imbirem
naleśniki w przekroju ładnie wyglądają i są smaczne