SUPERPRZEPIS

Kolorowe pyszne wiosenne rollsy

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kolorowe pyszne wiosenne rollsy Więcej zdjęć (3)

Cudowne kolorowe i pyszne rollsy to idealna przekąska w oczekiwaniu na wiosnę - wiosnę mamy na talerzu:)

Składniki:

Kolorowe pyszne wiosenne rollsy

 

  • papier ryżowy
  • 25 dag wędzonego łososia
  • 1 marchew
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • kiełki rzodkiewki
  • sok z marchwii
  • posiekana natka pietruszki

 

  • na majonez:
  • 2 żółtka w temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • ok. 250 ml oleju
  • pół łyżeczki cukru

 

 

  • na sos do podania:
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • kilka kropel sosu Tabasco
  • pół łyżeczki soku z limonki
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe pyszne wiosenne rollsy
Do miski dodaj żółtka z musztardą, cukrem i sokiem z cytryny. Wszystko razem utrzyj, najlepiej trzepaczką. Powoli, cienkim strumieniem, dolewaj olej. Cały czas ucieraj, aż powstanie gęsty majonez. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Składniki na pastę z awokado zmiksuj razem. Połącz ze sobą także składniki na sos do podania. Umyj warzywa i Obierz marchew. Pokrój warzywa w paseczki. Papier ryżowy zanurzaj w soku z marchwii. Na środku nakładaj po kolei: porcję majonezu, pasty z awokado, pocję łososia, marchew, pora, paprykę i kiełki rzodkiewki. Zawiń papier ryżowy w rulon - trochę tak jak zawija się sushi. Pokrój rulon na mniejsze kawałki, idealne na jeden kęs. Na talerzu, na którym podasz spring rollsy wylej sos do podania i układaj na nim rollsy. Posyp wszystkie posiekaną natką pietruszki i podawaj. Smacznego!:)
Kolorowe pyszne wiosenne rollsy
Rollsy ze składnikami gotowe do zawijania
Kolorowe pyszne wiosenne rollsy
Gotowe zawinięte rollsy czekają na krojenie

Tagi:

sosy awokado