Zjem Cie

Zjem Cie

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Kolorowe szagówki (kopyta) z omastą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie rodem z Wielkopolski – szagówki, nazywane w reszcie kraju kopytkami. Potrawa jest prosta i bardzo pyszna. Kluski można podawać na słodko lub jako samodzielne danie, czy dodatek do mięs. Ja najbardziej lubię szagówki z omastą.

Kolorowe szagówki (kopyta) z omastą

Składniki:

Kolorowe szagówki (kopyta) z omastą

 

  • Składniki na 2 porcje (ciasto):

 

 

  • Składniki (omasta):

 

  • 1 – 2szt. kiełbasy staropolskiej,
  • odrobina soli i pierzu,
  • szczypta ostrej papryki,
  • łyżka tymianku,
  • 3 czubate łyżki smalcu (dbający o linię mogą użyć oleju kokosowego)

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe szagówki (kopyta) z omastą
1. W dużym garnku gotujemy lekko osolona wodę. 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie łączymy z jajkami, odrobiną soli i mąkami. Całość wyrabiamy rękoma do uzyskania gładkiego ciasta, które lekko się klei, ale nie przywieram nam do rąk. 3. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Pierwszą pozostawiamy na boku. Do drugiej dodajemy marchewkę oraz kurkumę. Trzecią część wzbogacamy szpinakiem. Kolorowe partie ciasta wyrabiamy ręką, jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką. Pamiętajmy, że ciasto powinno być sprężyste i lekko klejące. 4. Blat posypujemy mąką. Z wyrobionego ciasta formujemy wałki grubości kciuka i kroimy je na skos. Im krótsze wałki, tym sprawniejsze będzie porcjowanie. 5. Gotowe kopytka wrzucamy małymi partiami do wrzątku, a następnie mieszamy drewnianą łyżką (kopyścią), aby nie przywarły do dna. Gotujemy pod przykryciem jeszcze minutę po wypłynięciu. Łyżką cedzakową wyławiamy kluski i umieszczamy je w durszlaku, aby pozbyć się nadmiaru wody. 6. Na patelni rozpuszczamy smalec/olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz przyprawy. Pieczemy do zarumienia się kiełbasy. Gotowym tłuszczem polewamy jeszcze ciepłe kopytka. Całość doskonale smakuje z sałatką z selera.