gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Kolorowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placek bardzo ładny, taki kolorowy :D

Kolorowiec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kolorowiec

 

  • 1,5 kostki margaryny
  • 4 łyżki śmietany
  • 7 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • 7 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • kisiel wiśniowy
  • 3 łyżki kakao
  • 1 litrowy słoik pasteryzowanych jabłek (lub zwykłych startych)

 

Sposób przygotowania:

Kolorowiec
W misce wymieszać, margarynę w temperaturze pokojowej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito, cukier, śmietanę i żółtka. Wyrobić wszystko na wolne ciasto. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą część wyłożyć na dno brytfanny. Większą część na chwilę odłożyć. Na ciasto w brytfannie nałożyć starte jabłka lub jabłka ze słoika. Następnie równomiernie rozłożyć. Białka wbić do miski, dodać sól i ubijać, dodać cukier i olej. Dalej ubijać, gdy powstanie sztywna piana dodać kisiel i nadal ubijać. Wyłożyć na jabłka. Większą część ciasta podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wyrobić by cała część zafarbowała się na czarno. Z każdej części odrywać po odrobinie ciasta i wrzucać na pianę, przeplatając oba kolory ciasta. Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..
Kolorowiec
Ciasto pieknie wygląda na talerzu, polecam gorąco