grzymalka

grzymalka

Kucharz
[Przepisów: 14]

Kolorowiec

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wspaniałe kolorowe ciasto, najbardziej efektownie wygląda upieczone w formie do babki.

Kolorowiec

Składniki:

Kolorowiec

 

  • 1 kostka margaryny
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 1 budyń śmietankowy (z cukrem)
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki oleju - do blachy

Sposób przygotowania:

Kolorowiec
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia a na koniec ubita pianę z białek. Ciasto podzielić na 3 części i tak do:
I części dodać kakao
II części dodać kisiel
III części dodać budyń
Blachę wysmarować tłuszczem, wylać na nią wszystkie części ciasta przesypując każdą z nich kakaem. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni C.