Venuska

Venuska

Kucharz
[Przepisów: 10]

Kolorowy bananowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne ciasto na lato – orzeźwiające, nie za słodkie, rozpływające się w ustach. Fani bananów będą usatysfakcjonowani.

Kolorowy bananowiec

Składniki:

Kolorowy bananowiec

 

  • Ciasto: 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 szare renety
  • Masa I: 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2-3 duże, dojrzałe banany
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Masa II: ½ l śmietany kremówki
  • 2 galaretki agrestowe
  • Ponadto: 3 banany
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Tabliczka mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Kolorowy bananowiec
1.Żółtka oddzielić od białek, z których ubić sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier, cały czas ubijając. Do piany dodać żółtka wymieszane z olejem, dokładnie wymieszać . Mąkę zmieszać z proszkiem, przesiać do ciasta i wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24x38 cm), do reszty dodać kakao, wymieszać i w postaci esów-floresów rozprowadzić na jasnym cieście. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Jabłka ułożyć na cieście, wstawić do nagrzanego do 180◦C i piec 20-30 minut. 2.Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Banany zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą, puszystą masę, dodać ogrzane do temperatury pokojowej, pokrojone w małą kostkę masło. Utrzeć. Dołożyć banany i tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na ciasto (placek najlepiej „składać” w formie), schłodzić w lodówce. 3.Galaretki czerwone rozpuścić w 3 szklankach wody. Banany pokroić w plasterki, ułożyć na masie bananowej, zalać tężejącą czerwoną galaretką. Odstawić do stężenia. 4.Schłodzoną śmietanę ubić, dodać tężejące zielone galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody, ponownie ubić. Wyłożyć na galaretki czerwone. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. 5.Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać ciasto.