edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kolorowy gulasz z indyczych serc

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gulasz z indyczych serc z papryką i selerem naciowym, podany z makaronem mini lasagne

Kolorowy gulasz z indyczych serc Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowy gulasz z indyczych serc

 

Sposób przygotowania:

Kolorowy gulasz z indyczych serc
Serca oczyściłam z nadmiaru tłuszczu, przecięłam wzdłuż na pół i wypłukałam z resztek zakrzepłej krwi. Umieściłam w rondelku i zalałam wrzątkiem (około 2 szklanek). Doprowadziłam do wrzenia i zszumowałam. Posoliłam do smaku, dodałam ziela angielskie i liść laurowy, i gotowałam do miękkości – około godziny, bo troszkę mi się o nich zapomniało, ale dzięki temu były cudownie mięciutkie. Paprykę i łodygi selera umyłam, paprykę oczyściłam z pestek i białych błon, pokroiłam w kosteczkę. Selera pokroiłam w poprzeczne paseczki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Ugotowane żołądki wyjęłam z rondla łyżką cedzakową, wywar zachowałam. W drugim rondelku rozgrzałam olej, wrzuciłam odcedzone serca i dodałam cebulę, smażyłam na wolnym ogniu do jej zeszklenia. Dodałam paprykę i selera, wszystko razem podsmażyłam i zalałam dwoma szklankami wywaru z gotowania. Jeśli wywaru jest za mało, można dodać wody. Wsypałam płatki papryki i pod przykryciem na wolnym ogniu gotowałam do miękkości warzyw – około 15 minut. Mąkę pszenną rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody i zagęściłam nią sos. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gulasz podałam z makaronem mini lasagne.
Kolorowy gulasz z indyczych serc
Serca ugotowałam z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
Kolorowy gulasz z indyczych serc
Do mięsa z zeszkloną cebulą dodałam paprykę i selera.
Kolorowy gulasz z indyczych serc
Do mięsa i warzyw wlałam dwie szklanki wywaru.
Kolorowy gulasz z indyczych serc
Dodałam łyżkę suszonej słodkiej papryki w płatkach.