kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kolorowy gzik poznański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gzik to tradycyjne danie poznaniaków najczęściej serwowane z pyrami. Jego doskonały smak oraz łatwość przygotowania sprawia, że jest częstym gościem na stołach Pyrlandii.

Kolorowy gzik poznański

Składniki:

Kolorowy gzik poznański

 

  • 250g twarogu
  • 200ml śmietanki słodkiej
  • czerwona cebula
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek dymki
  • pół długiego ogórka,
  • pół pęczka koperku
  • sól ziołowa, czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kolorowy gzik poznański
Tworóg mielimy dwukrotnie, mieszamy z śmietanką. Cebulę, rzodkiewki i ogórka myjemy, osuszamy i kroimy w drobna kostkę. Dymkę i koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy z serem zostawiać nieco do dekoracji. Doprawiamy do smaku solą ziołowa i czarnym pieprzem. Dekorujemy resztą pokrojonych warzyw. Twaróg można pozostawić niemielony ale ja lubię aksamitna konsystencje bez grudek. Można tak że użyć serka homogenizowanego ale w takim przypadku trzeba znacznie zmniejszyć ilość śmietanki.