dajanecka

dajanecka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Koluch

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Super rybka, niezwykle smaczna, z małą ilośćią ości

Koluch Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Koluch

 

  • ile posiadamy koluch ,
  • do smaku Sól ,
  • do panierki mąka ,
  • do smaku pieprz ,
  • do smaku Przyprawa do ryb ,
  • do smażenia olej ,
  • do panierki jajko

Sposób przygotowania:

Koluch
Kilka słów o tych rybach. Koluchy inaczej sumik karłowaty są smacznymi rybami, które mają bardzo mało ości, łusek. Zarówno te małe jak i duże osobniki są bardzo smaczne. Ogólnie ryba nie należy do tych dużych, nawet te dojrzałe osobniki. OCzyszczanie ryby -trzeba uważać. Przy ich oczyszczaniu należy uważać gdyż mają twarde i piłowate kolce. Oczyszczanie: 1 głuszymy rybę, 2 odcinamy tyko głowę z 2 kolcami, 3 wycinamy kolec górny 4 wyjmujemy wnętrzności Następnie rybę płuczemy dokładnie pod wodą, kroimy ją na mniejsze kawałki. Ryba ma mało ości. Nasączamy ją w jajku, w którym wymieszaliśmy przyprawy. Dalszym etapem jest panierka . panierujemy w mące i smażymy na oleju, często przewracając. Smażymy na rumiany kolor.
Koluch
Podczas oczyszczania ryby, pamietajmu trzeba uważać
Koluch
opłukanie ryby, pod bierzącą wodą, przed podzieleniem jej
Koluch
podzielenie rybek na mniejsze kawałki, już opłukanych