Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kompot czereśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prosty kompocik z czereśni z dodatkiem kisielu truskawkowego. Doskonale smakuje zarówna na ciepło, jak i na zimno.

Kompot czereśniowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot czereśniowy

 

  • 1,2 kg czereśni
  • 2 l wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego

Sposób przygotowania:

Kompot czereśniowy
Z czereśni oberwać ogonki. Czereśnie umyć, przełożyć do garnka. Odlać szklankę wody, resztę wlać do czereśni. Do owoców dodać cukier. Wymieszać, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 10-15 minut. W odlanej wodzie rozmieszać kisiel. Wlewać go powoli do gotującego się kompotu i cały czas mieszać. Ponownie doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Kompot podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Kompot czereśniowy
Pozbawione ogonków umyte i przesypane do garnka czereśnie.
Kompot czereśniowy
Woda i cukier dodane do owoców w garnku.
Kompot czereśniowy
Kisiel truskawkowy rozmieszany z szklanką wody.