petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Kompot gruszkowy petronelli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

swietny przepis na kompot ze świeżych gruszek

Kompot gruszkowy petronelli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot gruszkowy petronelli

 

  • Twarde gruszki około 3 sztuk, woda około 1 l, 15 dag cukru, 0,5 łyzeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Kompot gruszkowy petronelli
Gruszki obrać, wyciać środki, które nie nadaja się do niczego. W garnku zagotować wodę z cukrem. Po zagotowaniu dodać kwasek cytrynowy. Gotowac przez chwile, nie dodając jeszcze owoców-gruszek. Gruszki pokroic na podłuzne paski, lub kostkę (tak aby po ugotowaniu nadały się do zjedzenia i aby się w czasie gotowania nie zmiekczyły i rozpadły, ponieważ będziemy musieli przecedzić napój a to nie jest zbyt smaczne). Do gotujacej się wody, wrzucić pokrojone )dowolnie) owce i przez pare minut gotowac, tak aby wydobyc z nich cały aromat. Ściagnąc z ognia, pozostawić do wystygnięcia. Nalewać do szklanek:)
Kompot gruszkowy petronelli
Gruszki juz wrzucone do garnka, gotuja się z cukrem i kwaskiem.
Kompot gruszkowy petronelli
Rozlane do szklanek, czeka kompot na domowników, zaprasza smakiem i zapachem:)