iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Kompot jabłkowo-imbirowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Coś smacznego słodziutkiego, aromatycznego. Zapach w domu wspaniały , smak jeszcze lepszy . Szybkie w zrobieniu, jeżeli chcemy dodajemy odrobinę rumu lub innego alkoholu. Rozgrzeje nas wieczorowa porą i nie tylko.

Kompot jabłkowo-imbirowy

Składniki:

Kompot jabłkowo-imbirowy

 

  • 2 litry wody

 

 

  • 3 gwiazdki anyżku

 

 

 

 

  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kompot jabłkowo-imbirowy
Jabłka nie obieramy dobrze myjemy , osuszamy . Usuwamy pestki i gniazda nasienne. Kroimy na ósemki i wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy przyprawy i cukier do smaku nie za dużo przyprawa jest słodzona. Gotujemy. Kiedy jabłka robią się miękkie dodajemy plasterki cytryny. Następnie dodajemy grzaniec imbirowy w proszku. Zagotowujemy jeszcze raz. Rozlewamy do szklaneczek. Podajemy na ciepło.