Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kompot jabłkowo-rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kompot o posmaku karmelowym.

Kompot jabłkowo-rabarbarowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot jabłkowo-rabarbarowy

 

Sposób przygotowania:

Kompot jabłkowo-rabarbarowy
Na dnie suchego garnka rozsypać cukier. Podgrzewać go tak długo, aż cukier się rozpuści i zmieni kolor na brązowy. Do karmelu wrzucić oczyszczony i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar i obrane i pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych (każde jabłko przekroiłam na 12 części). Wymieszać i gotować tak długo, aż karmel się rozpuści w soku wytworzonym z owoców. Mieszać od czasu do czasu. Wlać wodę (ilość zależy od tego, jak słodkie lubimy kompoty) i zagotować. Kompot można podawać zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu.
Kompot jabłkowo-rabarbarowy
Cukier przesypany do garnka i podgrzewany aż zrobił się karmel.
Kompot jabłkowo-rabarbarowy
Oczyszczony i pokrojony rabarbar z obranymi i pokrojonymi jabłkami.
Kompot jabłkowo-rabarbarowy
Pokrojone jabłka i rabarbar dodane do karmelu.
Kompot jabłkowo-rabarbarowy
Podgotowane w karmelu jabłka z rabarbarem zalane wodą.