paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Kompot jabłkowo - śliwkowy wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeden z moich ulubionych kompotów

Kompot jabłkowo - śliwkowy wg Beaty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot jabłkowo - śliwkowy wg Beaty

 

  • 1 kg jabłek
  • 0,5 kg śliwek (soczystych)
  • 2,5 l wody
  • ew. 2-3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kompot jabłkowo - śliwkowy wg Beaty
Jabłka obieramy ze skórek, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w nieduże kawałki. Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i wyciągamy pestki. Owoce wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy aż owoce puszczą sok i zmiękną ok 20 min. Jeśli owoce są kwaskowate możemy odrobinę dosłodzić kompot. Kompot jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.
Kompot jabłkowo - śliwkowy wg Beaty
Jabłka obieramy i kroimy w nieduże kawałki, śliwki przekrawamy i wyciągamy pestki
Kompot jabłkowo - śliwkowy wg Beaty
Owoce zalewamy wodą i gotujemy aż puszczą sok i zmiękną (ok 20 min)