Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kompot karmelowo-rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonały kompot ze świeżego rabarbaru.

Kompot karmelowo-rabarbarowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot karmelowo-rabarbarowy

 

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 6-8 szklanek wody
  • 30 dkg rabarbaru

Sposób przygotowania:

Kompot karmelowo-rabarbarowy
Do garnka wsypać cukier biały i cukier brązowy. Dolać do nich ok. 1/4 szklanki wody. Wszystko wymieszać i zagotować. gotować tak długo, aż woda odparuje, cukry się stopią i zaczną się karmelizować. Do karmelu dodać oczyszczony z wierzchnich włókien i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar. Gotować dalej razem przez 2-3 minuty (rabarbar w tym czasie powinien zacząć puszczać sok). Do rabarbary z karmelem wlać wodę. Jak wlejemy jej mniej, kompot będzie słodszy. Kompot zagotować. Jak karmel się rozpuści, kompot jest gotowy. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu.
Kompot karmelowo-rabarbarowy
Oba cukry wsypane do garnka i zalane wodą.
Kompot karmelowo-rabarbarowy
Karmel który powstał po odparowaniu wody i stopieniu się cukru.
Kompot karmelowo-rabarbarowy
Oczyszczony i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar.
Kompot karmelowo-rabarbarowy
Oczyszczony i pokrojony rabarbar dodany do karmelu.