dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Kompot klonowo truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Domowy kompot w sezonie ze świeżych owoców a poza nim z zamrożonych jest smaczniejszy i zdrowszy, szczególnie że dzieci przepadają za napojami pełnymi koloru.

Kompot klonowo truskawkowy

Składniki:

Kompot klonowo truskawkowy

 

  • 0,5 kg truskawek
  • 1l wody filtrowanej
  • syrop klonowy bio do smaku
  • kilka listków świeżej melisy
  • łyżeczka lnu

Sposób przygotowania:

Kompot klonowo truskawkowy
Truskawki myjemy pod bieżąca wodą (nie namaczamy bo bardzo chłoną wodę) i odszypułkowujemy, kroimy na połówki i wrzucamy do garnka. Mrożone owoce wrzucamy do garnka bez bez odmrażania. Do truskawek wrzucamy siemię lniane całe, zalewamy przefiltrowaną najlepiej wodą, dorzucamy kilka zielonych listków melisy oberwanych z roślinki doniczkowej i gotujemy wszystko 5 minut od momentu wrzenia. Kompot odstawiamy do wystygnięcia i naciągnięcia smaków. Lekko ciepły napój dosładzamy do smaku syropem klonowym.