Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kompot owocowo-rabarbarowy z gożdzikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zdrowy kompot rabarbarowo-owocowy, czyli sezonowy napój owocowy.

Kompot owocowo-rabarbarowy z gożdzikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot owocowo-rabarbarowy z gożdzikami

 

  • rabarbar - 7-8 łodyg,
  • pomarańcze słodkie - 2 nieduże,
  • gruszka,
  • jabłko - 2,
  • goździki - kilka, wedle upodobań, dałam dużo bo lubimy,
  • cukier - ok 1/2-1 szklanka- najlepiej do smaku,
  • cukier waniliowy - łyżka,
  • cynamon - do smaku,
  • woda - 2-3 litry.

Sposób przygotowania:

Kompot owocowo-rabarbarowy z gożdzikami
Wszystkie owoce myjemy i obieramy. Rabarbar obieramy z tzw. żyłek - od góry do dołu odrzucamy zewnętrzną skórkę. Jest to kompot, więc nie jest to aż tak konieczne, bo owoce i tak zostaną wyrzucone. Czasami jednak z takich owoców można zrobić mus, lub dodać do ciasta, wtedy żyłki nie będą mile widziane. Owoce dość drobno kroimy. Z Pomarańczy dokładnie usuwamy białą skórkę, która może dawać gorycz. Owoce wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier, goździki i gotujemy przez ok 20-30 minut. Przeciskamy całość przez sito. Do kompotu dodajemy cynamon i cukier waniliowy do smaku, dosładzamy jeśli trzeba.
Kompot owocowo-rabarbarowy z gożdzikami
Owoce myjemy i obieramy rabarbar obieramy wzdłuż
Kompot owocowo-rabarbarowy z gożdzikami
Owoce i rabarbar kroimy na nieduże kawałki
Kompot owocowo-rabarbarowy z gożdzikami
Zalewamy wodą dodajemy cukier i gożdziki gotujemy ok 30min
Kompot owocowo-rabarbarowy z gożdzikami
Przecedzamy kompot przez sito, doprawiamy kompot do smaku