Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kompot trójowocowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kompot z białych winogron, jabłek i śliwek z dodatkiem truskawkowej galaretki. Można go podawać na ciepło lub po ostudzeniu...

Kompot trójowocowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot trójowocowy

 

  • 20 dkg białych winogron
  • 15 dużych fioletowych śliwek
  • 3 duże jabłka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3,5 l wody
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Kompot trójowocowy
Wszystkie owoce umyć. Winogrona oberwać z gałązek. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Jabłka przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w grube plastry. Wszystkie owoce przełożyć do garnka. Do owoców dodać cukier, wlać wodę i zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 10-15 minut. Garnek z kompotem zdjąć z ognia. Do kompotu wsypać galaretkę. Wymieszać dokładnie, żeby galaretka się rozpuściła. Kompot podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Kompot trójowocowy
Wszystkie przygotowane owoce przełożone do garnka.
Kompot trójowocowy
Owoce zalane wodą z dodatkiem cukru gotowane pod przykryciem.
Kompot trójowocowy
Galaretka truskawkowa dodana do ugotowanego kompotu.