Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kompot winogronowy z jabłkami i miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Domowe kompoty są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wyśmienicie smakują zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu:)

Kompot winogronowy z jabłkami i miętą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot winogronowy z jabłkami i miętą

 

  • 1,8 kg winogron białych
  • 2 duże jabłka
  • 1/2 szklanki syropu miętowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 l wody
  • 1 galaretka agrestowa

 

Sposób przygotowania:

Kompot winogronowy z jabłkami i miętą
Winogrona oberwać z gałązki, umyć, przesypać do garnka. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w grube plasterki, dodać do winogron. Do owoców wlać wodę i syrop, dodać cukier i zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie garnek z kompotem zdjąć z ognia. Do kompotu wsypać galaretkę. Wymieszać dokładnie, żeby galaretka się rozpuściła. Kompot podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Kompot winogronowy z jabłkami i miętą
Oberwane z gałązek winogrona i pokrojone jabłka przełożone do garnka.
Kompot winogronowy z jabłkami i miętą
Woda syrop miętowy i cukier dodane do owoców.
Kompot winogronowy z jabłkami i miętą
Galaretka agrestowa dodana do ugotowanego kompotu.