martek0704

martek0704

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 150]

Kompot wiosenny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny wiosenny kompot polecam!

Kompot wiosenny

Składniki:

Kompot wiosenny

 

  • 1,5 l wody
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • szklanka średnio dojrzałego agrestu
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki rodzynek
  • szklanka białego, słodkiego wina

Sposób przygotowania:

Kompot wiosenny
Przebrane rodzynki zalewamy winem, ostawiamy na godzinę. Z wody i cukru gotujemy syrop, na gorący wrzucamy przygotowane owoce, zagotowujemy, trzymamy na ogniu nie dłużej niż 5 min. dodajemy namoczone rodzynki wraz z winem, zagotowujemy raz jeszcze. Zestawiamy z ognia i pod przykryciem wychładzamy. Kompot powinien mieć temperaturę pokojową.