Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kompot z agrestu wg Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty, tradycyjny przepis na agrestowy kompot.

Kompot z agrestu wg Eli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot z agrestu wg Eli

 

  • 3 kg agrestu
  • 70 dkg cukru
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kompot z agrestu wg Eli
Agrest dokładnie obieramy i płuczemy w kilku wodach. Czasem te z przydomowych ogródków na liściach i ogonkach mają masę mszycy. Czyste wyparzone słoiki( 0,5L) napełniamy przygotowanym owocem , dwa razy przesypując cukrem. Tzn jedna warstwa w połowie,a następna na wierzch. Wlewamy około 1/3 szklanki wody i zakręcamy. Wstawiamy do naczynia wyłożonego gazetami i zalewamy zimną wodą. Na bardzo wolnym ogniu gotujemy od pierwszego wrzenia 10 min.
Kompot z agrestu wg Eli
Proste wykonanie
Kompot z agrestu wg Eli
Obrany i dokładnie oczyszczony owoc płuczemy kilkakrotnie zmieniając wodę.