Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kompot z białej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gdy tylko mamy dostęp do białych porzeczek warto wykorzystać je na przetwory- dżemy i kompoty.

Kompot z białej porzeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot z białej porzeczki

 

  • 3 kg białej porzeczki
  • 2- 3 łyżki cukru na słoik
  • woda

Sposób przygotowania:

Kompot z białej porzeczki
Porzeczki po oczyszczeniu z szypułek przekładamy na sitko i dobrze płuczemy pod zimną wodą. Następnie rozkładamy je do słoików na 2/3 ich wysokości, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny. Gdy upłynie ten czas zalewamy je wodą i zakręcamy mocno słoiki. Pasteryzujemy je w garnku tak, żeby woda sięgała do 2/3 ich wysokości. Dla mnie wyznacznikiem zakończenia pasteryzacji jest moment, gdy pokrywki są gorące. Po wyjęciu z garnka odstawiamy je do góry dnem i przykrywamy. Po upływie około doby odstawiamy do spiżarki.
Kompot z białej porzeczki
Porzeczki po odszypułkowaniu myjemy na sitku.
Kompot z białej porzeczki
Owoce przekładamy do słoików, zasypujemy cukrem, a po jakimś czasie zalewamy wodą.
Kompot z białej porzeczki
Kompoty pasteryzujemy na garnku wypełnionym wodą do 2/3 wysokości słoika.