belerini

belerini

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Kompot z gruszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo proste i na prawdę pyszne. Polecam!!!

Kompot z gruszek

Składniki:

Kompot z gruszek

 

  • gruszki
  • woda 1 litr
  • cukier 3-4 łyżki
  • goździki
  • kwasek cytrynowy do smaku

Sposób przygotowania:

Kompot z gruszek
Owoce obieramy ze skórki przekrawamy na kilka części (ok. 4-5) i wykrawamy gniazdo z pestkami. Owoce kładziemy do słoików dodając około 3 goździków na jeden słoik. Do słoików dodajemy także trochę kwasku cytrynowego do smaku. Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie i zalewamy słoiki. Pasteryzujemy około 20 minut.