Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kompot z gruszek z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kompot z gruszek to wspaniały dodatek do obiadu

Kompot z gruszek z cynamonem

Składniki:

Kompot z gruszek z cynamonem

 

  • 2 kg gruszek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 g kwasku cytrynowego,
  • cynamon

 

Sposób przygotowania:

Kompot z gruszek z cynamonem
Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na połówki i usunąć gniazda nasienne. Obrane gruszki wrzucić do wody z cukrem, kwaskiem cytrynowym i odrobiną cynamonu, gotować do momentu gdy bez trudu owoc można przebić widelcem. Owoce wyjąć z zalewy, ułożyć w słoikach, zalać gorącą zalewą. Słoje szczelnie zamknąć, włożyć do garnka z gorącą wodą i pasteryzować ok. 30 minut.