pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Kompot z jabłek i cytryny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapach kompotu jaki unosił się podczas gotowania zbudził mojego tatę.

Kompot z jabłek i cytryny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z jabłek i cytryny

 

Sposób przygotowania:

Kompot z jabłek i cytryny
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ósemki. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy 5 litrów wody, dodajemy pokrojone jabłka, cytrynę i goździki. Doprawiamy cukrem (każdy wedle uznania). Wszystko gotujemy ok. 30 minut do czasu, aż zmiękną jabłka (ale żeby były jeszcze całe). Ugotowany kompot przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby smaki przegryzły się. Gotowy kompot przelewamy do dzbanka lub salaterki, następnie rozlewamy do szklanek. Każdą szklankę dekorujemy świeżymi listkami mięty.
Kompot z jabłek i cytryny
Jabłka myjemy obieramy i kroimy w ósemki
Kompot z jabłek i cytryny
Cytrynę sparzamy wrzątkiem i kroimy w plasterki
Kompot z jabłek i cytryny
Wszystko przekładamy do garnka doprawiamy i gotujemy
Kompot z jabłek i cytryny
Kompot przelewamy do dzbanka lub salaterki