Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kompot z jabłek i czerwonych śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny kompot - smak dzieciństwa na wsi

Kompot z jabłek i czerwonych śliwek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z jabłek i czerwonych śliwek

 

  • Jabłka np lipcówki 2 kg
  • śliwki czerwone 6 dużych
  • woda niegazowana 3l
  • cukier trzcinowy 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Kompot z jabłek i czerwonych śliwek
Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, pozbywamy się nasionek i kroimy w cząstki - wrzucamy do garnka, śliwki również myjemy i kroimy w cząstki pozbywając się pestek - wrzucamy do garnka - zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut - przecedzamy, dodajemy cukier trzcinowy. Podajemy schłodzony, Smacznego :)
Kompot z jabłek i czerwonych śliwek
Jabłka myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy
Kompot z jabłek i czerwonych śliwek
śliwki myjemy, kroimy pozbywając się pestek
Kompot z jabłek i czerwonych śliwek
owoce zalewamy wodą niegazowaną - gotujemy
Kompot z jabłek i czerwonych śliwek
Kompot gotowy do przecedzenia i posłodzenia